Skip to main content

Jongeren zijn de meest dankbare gasten


Gepubliceerd op: 15 november 2022

Een goede buur zijn kan soms bijna letterlijk. Met de toename van economische problematiek zoals daklozen, financiële moeilijkheden en de geestelijke problematiek zoals depressies, huwelijksproblematieken en dergelijke is er volop de mogelijkheid ‘een goede buur’ te zijn. Maar hoe doe je dat? Jeugdwerkadviseur Jenne sprak met Jutta Hermann, landelijk opbouw coördinator van ‘De Rustplek’. “Waarom nemen we wel een Oekraïner in huis en geen Nederlander?”

Wat is jullie drive?

“Iets laten zien van de liefde van God op een praktische en ervaarbare manier. In daden, niet in woorden. Je bezit is je gegeven. We zijn bevoorrecht dat we in huizen wonen waar een kamer over is.

Bij De Rustplek hebben we echt geleerd dat delen wederzijds is. Je krijgt van je gasten ook heel veel terug! De gasten die wij zelf in huis hebben gehad hebben onze eigen kinderen bijvoorbeeld geleerd dat het leven wat ze hebben zo slecht nog niet is. Ze leerden relativeren, want ze zagen dat er veel mensen in hun leeftijd zijn waar het veel slechter mee gaat. Ook is het super verrijkend als er mensen uit andere culturen in je huis komen.

We hebben een paar jaar geen gast in huis gehad omdat onze middelste zoon door een moeilijke tijd ging. Toen we na die periode een meisje in huis kregen was het juist onze middelste zoon die zei: mam, je moet niet zo toegeeflijk zijn, hou de regels strak. Hij zag dat ze dat nodig had. Omdat onze zoon in dezelfde uitgaansgelegenheden kwam als zij, werd hij eigenlijk een adviseur die ons hielp om bepaalde dingen van ons gastmeisje te kunnen plaatsen. En zo heeft dát weer een helend effect gehad op de relatie met onze zoon.”

Wat hebben jullie met jongeren?

“De jongeren die wij plaatsen zijn vanaf 18 tot 30 jaar. Dat is een derde van onze gasten. Het zijn bijna altijd mensen die problemen thuis hebben. Als je 18 bent val je uit heel veel trajecten van hulpverlening. Daar heb je tot je 18e in gezeten en dan houdt het ineens op. Er zijn veel jongeren die niet meer thuis wonen, maar nog niet afgegleden zijn. Die zijn in principe heel goed plaatsbaar. We hebben ook veel gastgezinnen die zich speciaal op jongeren richten.

Jongeren zijn de meest dankbare gasten. We krijgen veel aanvragen van jongeren die wel een dagbesteding hebben zoals school of werk, maar niet naar huis kunnen omdat de thuissituatie onderdeel is van hun probleem. In de meerderheid van de gevallen kunnen ze doordat ze een tijdelijke rustplek hebben doorgroeien naar bijvoorbeeld een kamertraining. En je overbrugt de tijd zodat de hulpverlening ondertussen dingen kan regelen voor ze. Daardoor verklein je de kans dat ze in de tussentijd afglijden. Maar er gebeuren ook andere mooie dingen: zo helpt een jongere ons op dit moment als vrijwilliger met onze website.”
Jullie vragen van je gasten dat ze dagbesteding moeten hebben. Waarom is dat?
“Je moet geen gast hebben die op een dag meer in het huis aanwezig is als het gastgezin zelf. Je ziet vaak dat mensen als ze geen dagbesteding hebben wat lui worden (ik heb de hele dag nog om dit op te ruimen), lang uitslapen en een verstoord dag-nachtritme krijgen. Een normaal ritme is ook voor hen nodig én gezond.”

Hoe match je aanvrager en aanbieder?

“Het begint dat de gast zelf een formulier moet invullen. Dat is al een stap. Je moet echt willen. Een van de vragen in dat formulier is ook de vraag naar een begeleider. Als je vraag gaat over huisvesting en het niet hebben van werk moet die begeleider een professional zijn. Bij jongeren is er ook altijd telefonisch contact tussen die begeleider en De Rustplek en wordt de situatie van die jongere doorgesproken. Daarna komt er een intake met gastgezin. Als gast en begeleider van de gast wordt er van je verwacht dat je in dit proces open en eerlijk bent, anders komt er geen samenwerking. Er zijn natuurlijk verschillende soorten problematiek. Drugsverslaving bijvoorbeeld. Dat mag niet bij een gastgezin van De Rustplek thuis. Bij De Rustplek gaat het om hele gewone gezinnen, vaak ook met kinderen, en dan is het niet handig als er bijvoorbeeld pillen in huis slingeren.”

Is dit werk af en toe niet heel frustrerend?

“Nee, dat vind ik niet. Wat ik wel van frustrerend vind is dat kerkelijke gemeenten de blik na corona meer intern lijken te hebben. Ze richten zich niet naar buiten maar willen eerst kijken hoeveel gemeenteleden ze zelf nog hebben. Alleen juist nu zijn er volop kansen met de toename van alle economische en geestelijke problematiek. En als er onderdak wordt gezocht voor Oekraïense vluchtelingen is dat zo geregeld. Op zich niks mis mee, maar zien we de nood in onze eigen omgeving nog? Durven we ook een Nederlander in huis te nemen? Ook in je eigen buurt is erg veel hulp nodig!”

 

Jutta Hermann werkt naast een baan in het onderwijs als landelijk opbouw coördinator voor stichting ‘De Rustplek’. Dit is een netwerk van huizen waar gasten die om de een of andere reden tijdelijk niet in een eigen huis kunnen wonen zich welkom mogen voelen en tot rust kunnen komen, geïnspireerd door het voorbeeld van Jezus Christus.
Stichting De Rustplek is gestart in Amersfoort, maar werkt op dit moment in Amersfoort, Dordrecht en Ridderkerk. Ze zoeken contact met kerken, gemeenschappen of verenigingen in Nederland, die lokale rustplekken willen oprichten. Meer info: www.derustplek.nl Jutta is getrouwd en heeft 3 kinderen.